Kindermiddag in Ghimbav

Opvangcentrum Codlea  CP_Albina

Sinds een paar maanden bezoek ik (Rianne) wekelijks de kinderen in het opvanghuis in Codlea. Op de afdeling waar ik kom zijn 40 kinderen met een handicap (op ongeveer 3 na, zonder handicap) in de leeftijd van
zeven maanden tot ongeveer 18 jaar. Deze afdeling wordt ‘speranţă’ genoemd, dit betekent ‘hoop’. De eerste ochtend dat ik in het opvanghuis geweest was, reed ik naar huis met tranen in mijn ogen omdat het eigenlijk zo hopeloos voelde voor deze kinderen..

De meesten van hen liggen de hele dag op bed, dag in dag uit. De aandacht moeten ze hebben van het verzorgend personeel, die het druk hebben! Of als er eens een vrijwilliger komt en dat is niet veel. Van veel kinderen zijn de ouders nog in leven, maar zijn op jonge leeftijd achtergelaten in het ziekenhuis of hier in het opvanghuis. Het personeel vertelde dat de ouders zelden komen.

Wanneer ik naar het opvanghuis ga breng ik tijd door met een aantal kinderen omdat ze dit juist zo tekort komen, samen spelletjes doen, gitaar spelen en samen liedjes zingen, voorlezen uit de Roemeense kinderbijbel en andere boekjes. Ik mag ze liefde, tijd en aandacht geven. En bovenal, door dit alles heen hoop ik de kinderen te helpen zien, dat ze een Papa hebben. God de Vader, die altijd dicht bij hen is.

Kindermiddag

Sinds we wisten dat we naar Ghimbav zouden verhuizen ontstond het idee om te gaan proberen een aantal kinderen vanuit het opvanghuis, wekelijks een middag bij ons thuis te brengen. We zien hoe David zo geniet van het buiten zijn, de ruimte hebben en de natuur om zich heen. Wat zou het mooi zijn als een aantal kinderen van deze afdeling in het opvanghuis hier ook van kunnen genieten. En het geeft ons meer mogelijkheden om te investeren in de levens van deze kleintjes. We hebben nu een plan gemaakt voor de kinderbescherming en een fotocollage van het huis en de tuin, een directrice uit een ander opvanghuis in de buurt heeft aangegeven met ons mee te willen naar de kinderbescherming om het plan voor te leggen, zij kent verschillende mensen die daar werkzaam zijn. We zijn benieuwd hoe zich dit verder gaat ontwikkelen. We hopen en bidden dat het doorgaat!

Hieronder de fotocollage voor de kinderbescherming.

collage kinderprogramma Ghimbav
Zien jullie die mooie zandbak linksboven in de collage? Deze hebben we te danken aan Elineke, ze heeft hier de afgelopen maanden stage gelopen. Voor een opdracht van school heeft ze een ontwerp voor de tuin gemaakt om deze kindvriendelijk in te richten, super leuk! Elineke heeft als doel gesteld om haar plan voor de tuin volgend jaar te gaan realiseren. In de laatste weken van haar stage vroeg ze of er nu al iets is wat ze kon doen in de tuin, ja hoor: de zandbak! Binnen een dag had ze sponsors bij elkaar om de materialen van deze zandbak aan te schaffen en heeft ze samen met Danny deze leuke vrolijke zandbak gemaakt. Geweldig toch! Voor wie dit leest, iedereen die hieraan heeft meegeholpen, hartelijk bedankt, we waarderen dit enorm!

Erg leuk om te zien hoe we nu de dingen die vorig jaar zijn gegeven een plekje kunnen geven. Rechts boven en onder in de foto staan een aantal stoeltjes en tafeltjes die zijn gemaakt door leerlingen van het Edison college in Apeldoorn.
De trampoline die we gratis konden ophalen toen we nog in Nederland woonden nadat we vertelden waarvoor het gebruikt zou gaan worden.
Een opberg bak vol met houten trein rails en superleuke treintjes van Thomas de trein, gegeven door David Dijkman uit onze kerk in Heerde.
En nog veeeeel meer!

We hopen dat naast David en Benjamin, die er nu al veel plezier van hebben er ook snel veel andere kinderen van kunnen genieten 🙂

Mulţumesc mult şi o zi frumoasă!                                                                         (Hartelijk bedankt en een mooie dag!)