Weer ruim drie weken terug in Roemenië

Inmiddels zijn we al ruim 3 weken terug in Roemenië. Ondanks dat het lastig was om van onze lieve familie en vrienden weer afscheid te nemen, ervoeren we ook dat we weer ‘thuis’ kwamen.

Het is goed om terug te zijn. We zijn op dit moment meer betrokken bij de werkzaamheden in onze kerk. Rianne helpt mee met het opzetten van kinderprogramma’s en een creatieve groep en Danny is deel van een financieel comité en gaat mannenbijeenkomsten organiseren. Daarnaast zijn we aan het onderzoeken of wij onze visie om het familiehuis op te zetten, kunnen gaan onderbrengen bij de kerk.

De kerk is een stichting waaronder ook projecten zoals een familiehuis gestart kan gaan worden. Hier gaan we komende periode mee bezig. Inmiddels hebben we ook meer gegevens van weeshuizen hier in de omgeving. We willen contact leggen met deze huizen en kijken naar mogelijkheden om te helpen d.m.v kinderprogramma’s, spellen, kleding te brengen en eventuele klussen. Hierdoor hopen we meer bekend te worden met de jeugdzorg. Daarnaast willen we waar kan de kinderen bemoedigen en tijd met hen door brengen.

Twee weken geleden is Danny naar Timisoara geweest. Dit is een stad dichtbij de Hongaarse grens. Hier hebben we een project bezocht om zo contact te leggen en informatie in te winnen. Hier waren ook een paar Amerikanen die we die week daarvoor in Nederland hebben ontmoet. De dagen hier waren ontzetten bemoedigend! Veel geestelijke lessen hebben we geleerd! In Nederland toen we naar deze afspraak reden om deze Amerikanen te ontmoeten, waren we aan het praten over hoeveel financiën er nodig zijn om een familiehuis op te zetten en persoonlijke financiën en dat dit ook een lastig onderwerp is om over te praten maar ook om te krijgen. Toen we ongeveer 10 minuten aanwezig waren en kort hadden voorgesteld wie we waren begonnen de Amerikanen voor ons te bidden en voor het familiehuis. Na het gebed zei één van beiden dat het een geweldig mooi project wat van God is! Hij wou één van de eerste supporters zijn en gaf 500 dollar voor het project! Dit was een enorm bemoedigend moment! God gaf ons duidelijk antwoord dat hij gaat voorzien! De financiën blijven spannend en een gebedspunt, maar we mogen erop vertrouwen dat God ons gezonden heeft en gaat voorzien!

In Timisoara heb ik een geestelijke les geleerd die belangrijk voor mij geworden is! We willen graag anderen helpen of dingen goed aanpakken. Soms weten we alleen niet hoe. Maar het kan ook zijn dat we niets doen omdat we niet bezig zijn om anderen te helpen of te bemoedigen maar alleen met ons zelf. De geestelijke les is:

  1. Begin op de plek waar je bent
  2. Gebruik wat je hebt
  3. Doe alles wat je kunt doen

Dit klinkt simpel maar is voor iedereen van toepassing!

De kerk in Braşov wil het familiehuis project ondersteunen met hulp en financiën. De voorganger heeft de gemeenteleden uitgedaagd financieel betrokken te zijn bij dit project. De 500 dollar is voor hem een start maar daagt de gemeente uit om dit bedrag naar 2000 euro te brengen komende periode. Ook dit is écht een bemoediging, fijn dat de kerk hier de nood voor een familiehuis erkent en hier aan mee wil werken. Daarnaast is het bijzonder dat er zo’n doel wordt neergezet bij een gemeente van zo’n 30 personen met allemaal een veel lager inkomen dan mensen in Nederland hebben.

Komende tijd zullen we weeshuizen gaan bezoeken, in gesprek gaan met kinderbescherming en kijken hoe we het familiehuis officieel kunnen opzetten in Roemenië en of dit een project uit de kerk gaat worden. En daarnaast zullen we de taal ook veel meer in praktijk gaan brengen! Onze taaldocent heeft ons uitgedaagd om geen vertaling meer te hebben in de kerk, om gesprekken in het Roemeens te voeren i.p.v. Engels en gesprekken voor te bereiden voor bijvoorbeeld in een weeshuis met de directie.

Afgelopen zondag is Benjamin opgedragen in de kerk. Dit was een mooie dienst! Hieronder een paar foto’s !

image10

Benjamin10671385_732711083477999_1168099367865183955_n

 

Opdraagdienst
10730876_732711080144666_2665501704673754878_n

image1

David met zijn vriendinnetjes Karina en Emma

image3

Benjamin

image2Spelen in de kerk